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Re: 8a Hampstead Hill Gardens NW3 2PL  

__________ 

 

Opinion  

___________ 
 

1. I am asked to advise SM Planning in respect of proposed development at 8a Hampstead 

Hill Gardens London NW3 2PL. The proposed development seeks to replace an existing 

garage in the rear garden with a new building to facilitate living accommodation with roof 

terrace above and a basement below to incorporate a garage and cinema. This replacement 

living area will be linked to the existing dwelling by a single storey link.  

 

2. The key issue concerns the meaning and application of policy A5 (basements) of the Camden 

Local Plan (2017).  

 

3. SM Planning have received pre-application advice in a letter dated 15 October 2021. They do 

not agree with the approach to policy A5 set out in that letter.  

 

4. The unusual element of the proposal is that the basement is to be built under the proposed living 

area which replaces the existing garage building rather than under the original townhouse. 

Policy A5 is not written with such a scenario in mind. The key issue is how it applies in these 

circumstances. 

 

Legal Approach  

 

5. The determination of a planning application will be made in accordance with the development 

plan unless material considerations indicate otherwise (s.38(6) of the Planning and Compulsory 

Purchase Act 2004). 

 

6. The development plan consists of the London Plan (2021), the Camden Local Plan (2017) and 

the Hampstead Neighbourhood Plan (2018).  

 

7. The Court (ultimately) determines the meaning of planning policies (see Tesco v Dundee CC 

[2012] 2 P&CR 9  at paras 18-21). The exercise of determining the meaning of the words of a 

planning policy examines the language used in context and having regard to the purpose of the 

policy in question.  

 

8. Once the meaning of the words has been established, the application of policy (correctly 

understood) to the facts of any given case is a matter of planning judgment – see for example 



2 
 

R (Samuel Smith Old Brewery v North Yorkshire CC [2020] 2 P&CR 8 at para 41. The Council 

exercise their  planning judgment in the first instance but there is a right of appeal to a Planning 

Inspector who would become primary decision maker as to the application of the policy.  

 

Policy A5 of the Camden Local Plan (2017) 

 

9. Policy A5 contains various criteria applicable to basement development.  

 

10. It indicates that basement development will only be permitted where it is demonstrated to the 

satisfaction of the Council that the proposal would not cause harm to neighbouring properties, 

the structural, ground or water conditions of the area, the character and amenity of the area, the 

architectural character of the building and the significance of heritage assets.  

 

11. The policy highlights the need for an impact assessment of the scheme’s impact on drainage, 

flooding, ground water conditions and structural stability in the form of a Basement Impact 

Assessment and where appropriate a Basement Construction Plan.  

 

12. The policy states that:  

“The siting, location and design of basements must have minimal impact on, and be subordinate 

to the host building and property” 

 

13. There is no definition of what the host building is. The supporting text (at para 6.110) states – 

“A basement is a floor of a building which is partly or entirely below ground”.  

 

14. In the present proposal, the basement is being provided to the proposed living area (replacing 

the existing garage building). It is not being provided under the original townhouse.  

 

15. It is relevant to note the approach to gardens recorded in para 6.111 of the supporting text to 

policy A5. This states: “When this policy refers to gardens and garden space, this includes all 

outdoor (unbuilt) space on the property, including paved areas, driveways as well as grassed or 

landscaped areas”.  

 

16. It is clear therefore that the existing garage building is not “garden” for the purpose of the 

policy. It is not “unbuilt”. Rather, it is a “building” and the basement at issue is being added to 

the proposed living area which replaces it.  

 

17. Once these elements of the policy’s supporting text are considered, it seems clear to me that the 

natural answer to the question – what is the host building? - is that the proposed living area 
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(which replaces the existing garage) is the host building. It is the building where the basement 

is located. It is not part of the garden for the purpose of the policy. 

 

18. The policy also includes a list of applicable criteria. It states that basement development should:  

f. not comprise more than one storey  

g. not be built under an existing basement  

h. not exceed 50% of each garden within the property  

i.  be less than 1.5 times the footprint of the host building in area  

j. extend into the garden no further than 50% of the depth of the host building measures     

from the principal rear elevation  

k. not extend into or underneath the garden further than 50% of the depth of the garden;  

l. be set back from neighbouring property boundaries where it extends beyond the 

footprint of the host building; and  

m. avoid the loss of garden space or trees of townscape merit or amenity value.  

The policy wording states that “exceptions to f. to k. above may be made on large 

comprehensively planned sites” . 

 

The Council’s pre-application advice letter  

 

19. The Council’s pre-application advice letter asserts that the proposed basement would exceed 

50% of the rear garden area (criterion h). 

 

20.  In so contending, the Council is treating the area of the garage building as part of the rear 

garden. As above, I consider that this is wrong. It contradicts the meaning of garden set out in 

paragraph 6.111 of the supporting text to policy A5. 

  

21. The same erroneous approach to “garden” (i.e. treating the garage building as part of the garden) 

is apparent from the contention in the pre-application letter that there is a breach of criterion k. 

 

22. The Council also assert that the basement would be more than 1.5 times the footprint of the 

host building in area. This conclusion is based on treating the original townhouse (to which no 

basement is being added) as the “host building” rather than the building with the proposed 

living area (which contains the basement) as the host building. As above, I consider that this is 

the wrong approach. As I have indicated above, the “host building” is not defined but it seems 

to me that the most relevant building is the building to which the basement is being added (see 

the meaning of basement in para 6.110). The better view is that the proposed living area (which 

replaces the garage) is the host building. 
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23. The letter also asserts that there is a breach of criterion j – but that depends upon taking the rear 

elevation as being the rear elevation of the dwelling. I do not consider that this criterion  can be 

meaningfully applied where, as here, the basement is being added to a discrete building rather 

than the original townhouse.  

 

24. The policy indicates (at 6.129) that the Council will control the size of the overall size of 

basement development “to protect the character and amenity of the area, the quality of gardens 

and vegetation and to minimise impacts on neighbouring properties”. A relevant consideration 

in this case is that there is very little reduction in the garden size as the basement is primarily 

under the footprint of the existing garage building (replaced by the proposed living area). It is 

not apparent from the Council’s pre-application advice how they have considered this feature 

of the proposal which is highly relevant to an assessment of the size of the basement given that 

a purpose of the policy is protecting gardens.  

 

Application of Policy to Criteria  

 

25. Hayhurst & Co Architects have produced a clear analysis (dated 27 October 2021) of how the 

proposal perform in respect of the criterion if approached from the (correct) standpoint of the 

host building being the proposed living area (and the garage building not being part of the 

garden). This shows how the criteria of policy A5 including the size criteria are met.  

 

26. It is fair to note that policy criteria j – “principal rear extension” is not applicable.  

 

27. Hayhurst & Co Architects’ analysis explains how criteria (k) and (l) have been met where 

possible.  

 

Other Applicable Policy and Guidance  

 

28. I note that chapter 5 of the Hampstead Neighbourhood Plan applies to basements. It explains 

the geology and topography considerations that apply in Hampstead. It applies to basements is 

as defined as “the construction or extension of one or more storeys of accommodation below 

the prevailing ground level of a site or property”.  Its policies require Basement Impact 

Assessments and contains provision where appropriate for Basement Construction Plans. The 

contents of the Neighbourhood Plan do not bear on the issues discussed above.  

 

29. The Council have made supplementary planning guidance in respect of Basements (dated 

January 2021) (CPG). I have considered this guidance but it does not bear directly on the key 
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issues of approach discussed above. The Council have referred to paragraph 2.5 of the CPG 

which indicates that the size base criteria in policy A5 need to be considered together. But that 

does not assist with the prior issue discussed above as to how those criteria apply where the 

basement at issues is part of the proposed living area replacing the existing garage building 

rather than the original townhouse. As explained above, I consider that the Council’s analysis 

is wrong in respect of what it treats as the garden and what it regards as the host building.  

 

30. I have considered the contents of paras  108-115 of the Camden Local Plan Inspector’s report 

dated 10 May 2017 but nothing in that report sheds light on the issues of approach that I have 

discussed above. 

 

Conclusions on Approach to Policy A5   

 

31. As explained above, I consider that the better approach is to apply the size criteria to the 

proposed living area (which includes the basement) rather than to the original townhouse 

(which does not include a basement).  

 

32. It is wrong to treat the garage building as part of the garden for the purpose of applying the size 

criteria. This contradicts the clear guidance in para 6.111 of the supporting text to policy A5.  

 

 
 

Daniel Kolinsky QC  

15 November 2021  

 

Landmark Chambers  

180 Fleet Street  

London EC4A 2HG  

 

 

 


