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RE: 47 Dartmouth Park Road & Garden Flat, 47 Dartmouth Park Road, London, 

NW5 1SU 

 

_____________________ 

 

ADVICE 

_____________________ 

 

1. I am asked to advise the owner of 47 Dartmouth Park Road (“the Property”), Mr 

Thibault Thevissen (“the Applicant”), whether certain proposed works are 

development that would require planning permission. The local planning authority 

is the London Borough of Camden (“the Council”).  

 

Background  

 

2. The Applicant owns the whole of the Property, which is divided into a 2-bedroom 

flat at lower ground level (“the Garden Flat”) and a 5-bedroom maisonette (“the 

Maisonette”) over the ground and upper floors.  

 

3. The Applicant previously submitted an application for planning permission 

(ref.2025/0969/P) to amalgamate the Garden Flat and the Maisonette into a single 

property. The Applicant has since decided to keep the Property separated into two 

residential units of occupation.  

 

4. The proposed works about which I am asked to advice consist of the creation of 

an interconnecting staircase between the Garden Flat and the Maisonette. 

Currently, there is no internal staircase connecting the two properties.  

 

5. The proposed staircase will feature a dual lockable door. This means that there will 

be two locks to the connecting door, with one household having control of each 

lock. Both households would have to unlock the door to enable access between 

the dwellings. In other words, the residents of the Maisonette would not be able to 

access the Garden Flat without the consent of the residents of the latter dwelling, 

and vice versa. As such, the fully self-contained nature of both the flat and the 

maisonette would be preserved.  
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6. I am told that if the proposed works are carried out, the Garden Flat would be used 

as an independent unit of accommodation for an elderly relative. The staircase 

would enable the occupants of the two units to ‘drop in’ on one another without 

having to enter and exit through the front doors.  

 

Advice  

 

7. Whether planning permission is required for the proposed works depends on 

whether they amounts to ‘development’. Section 55(1) of the Town and Country 

Planning Act 1990 (“TCPA 1990”) defines development to include both operational 

development and material changes in the use of any buildings or land.  

 

8. In terms of whether the proposed works are operational development, section 55(2) 

TCPA 1990 expressly excludes from the scope of operational development the 

carrying out of works for the maintenance, improvement or other alteration of any 

building where those works (i) affect only the interior of the building, or (ii) do not 

materially affect the external appearance of the building. In the present case, the 

proposed staircase will be wholly internal and will have no effect on the external 

appearance of the Property. In those circumstances, the proposed physical works 

are not operational development requiring planning permission.  

 

9. In terms of the question whether the proposal amounts to a material change of use 

of the Property, this is a question of fact and degree. A material change of use is 

one which brings about a definable change in the character of the use made of the 

land (Hertfordshire CC v Secretary of State for Communities and Local 

Government [2012] JPL 836 at [40]). The character of the use of the Property must 

change so substantially as to amount to a material change of use (see, for example, 

Blackpool BC v Secretary of State for the Environment (1980) 40 P&CR 104 at 

111).  

 

10. In my view, based on the factual background set out above, the insertion of the 

proposed staircase will not amount to a material change in the use of the Garden 

Flat or Maisonette. Both dwellings will remain in use as independent, self-contained 
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class C3 dwellings. They will remain as separate planning units, with neither 

residential unit being lost. It is therefore arguable that there will not be any change 

in the use of the dwellings, let alone a material change.  

 

11. If, however, it is considered that introducing the proposed works will lead to a 

change in the character of the use of the Property, it is difficult to see how such a 

change would be anything more than de minimis. The only change would be the 

ease with which the residents of each dwelling would be able to obtain access to 

one another’s properties. The dwellings would be accessible internally, rather than 

only being accessible externally. The dual-lock door would however remain in place 

to ensure that such access could not be obtained without the consent of both sets 

of residents, as is currently the case. The self-contained and independent nature 

of each dwelling would therefore be preserved. Nor would there be a breach of 

policy H3 of the Council’s Local Plan, or of draft policy H3 of the Local Plan Review. 

Any change in the use of the Garden Flat or Maisonette resulting from the proposed 

works would likely not be so substantial as to amount to a material change of use.  

 

Conclusion  

 

12. My view is that the proposed insertion of a staircase and a dual lock door at the 

Property would be neither operational development nor a material change in the 

use of the Maisonette or Garden Flat. As such, it is not development requiring 

planning permission. If you require any further assistance please do not hesitate 

to contact me.  

 

Flora Curtis 

39 Essex Chambers 

27 May 2025 


